27 Mayıs 2015 Çarşamba


Kırmızı düğmeye basıldı, dünyamız için alarm zilleri çalıyor. Bir yanda artan nüfus, öte yanda tüketim çılgınlığı endişe verici çünkü doğal kaynaklarımız tükenirken doğa hızla kirleniyor. 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Caretta, tüm çocukları “daha yaşanılır bir dünya” için harekete geçmeye çağırıyor.

Caretta Yayınları’ndan Caretta Çocuk markası adı altında çıkan “Gezegenimi Seviyorum” serisi, tam da Dünya Çevre Günü yaklaşırken çocukların aktif olarak katılabileceği, eğlenirken öğreneceği, anketler, mini testler ve deneylerle bilinçleneceği, bu konuda yazılmış türünün en iyi örneklerinden…
Eğlenceli dili ve illüstrasyonlarıyla serinin 7 kitabını, yani “Su”, “Atıklar”, “Bilinçli Tüketiyorum”, “Sürdürülebilir Kalkınma”, “Tehdit Altındaki Türler”, “Ormanlar”  ve “Gezegenimi Seviyorum”u seçkin kitapevlerinde bulmak mümkün.  Serinin mesajı açık; “Sadece bir gezegenimiz var. Onu çocuklarımıza ve torunlarımıza iyi durumda bırakabilmemiz için korumamız gerek”.
Su Olmasaydı…
“Su” kitabı, kaynakların hızla kirlenmekte ve tükenmekte olduğuna dikkat çekiyor ve tüm çocuklara günlük hayatlarında; odalarında, banyolarında, okulda, tatilde ve arkadaşlarıyla birlikteyken uygulayabilecekleri birçok pratik çözüm sunuyor.
Dünya Çöpe Dönmeden…
Atıklar” kitabıyla çocuklar, çöplerin nasıl ayrıştırıldığını, nasıl geri dönüştürüldüğünü keşfediyor. Üstelik nesneleri yeniden kullanmak, tamir etmek, tehlikeli çöplüklerden kurtulmak ve atıkları azaltmak ile ilgili altın değerinde öneriler de bu kitapta var.
Tüketim Yarışına Son
Bilinçli Tüketiyorum”, çocuklara satın aldıklarının çevre üzerindeki etkilerini, nasıl daha iyisini, daha doğru yerden satın alabileceklerini ve bilinçli bir tüketici olurlarsa dünyanın nasıl daha yaşanabilir bir yer olacağını anlatıyor.
Keşfet, Anla, Deneyimle ve Öğren!
Sürdürülebilir Kalkınma” kitabı ile çocuklar “daha yeşil bir gezegen mümkün mü?” sorusuna yanıt arıyor. Gezegenimiz ve çevreci bir birey olmakla ilgili pek çok yararlı bilgi eğlenceli aktivitelerle birlikte kitabın sayfalarında yer buluyor.
Ormanlarımızı Korumak İçin…
Serinin bir diğer kitabı “Ormanlar”, ormanların zenginliğini, orada yaşayan hayvan ve bitkileri, ormandaki yaşamın renklerini yine neşeli çizimler ve küçük deneyler eşliğinde anlatıyor çocuklara. Ayrıca ormanları tehdit eden unsurları da sıralıyor ve neredeyse 2/3’ü yok edilmiş ormanları korumanın yollarını gösteriyor.
Sevimli Dostlarımız Tehdit Altında: Dünya Tehlikede!
“Daha yaşanılır bir dünya için” sloganı ile çocuklara seslenen “Gezegenimi Seviyorum” serisinin “Tehdit Altındaki Türler” kitabı ise çocuklara nesli tükenmekte olan canlıları korumak için neler yapılabileceğini öğretiyor. Çünkü dört asırdır 400’den fazla memeli ve kuş türü, bir o kadar da bitki, böcek ve sürüngen yok oldu. Yaklaşık 6 bin hayvan türü ve 7 bin 300 ağaç türü; yok olan ormanlar, trafik, hava ve su kirliliği, artan avlanmalar sebebiyle yok olma tehdidiyle karşı karşıya…
“Gezegenimi Seviyorum”
Dünya ısınıyor, hava kirli, çöplerimizi nereye sığdıracağımızı bilmiyoruz, her gün pek çok canlı türü yok oluyor… Şayet 7 milyar dünyalının hepsi benzer tüketim alışkanlıklarına sahip olsaydı, iki gezegene daha ihtiyacımız olurdu. Öyle çok tüketiyoruz ki!
Ama “Gezegenimi Seviyorum” kitabı çocuklara “hemen umutsuzluğa kapılıp her şeyi olduğu gibi bırakmayı düşünme” diyor. Çünkü tek bir birey bile insanoğlunun neden olduğu bu çevre felaketlerine suç ortağı olmayı reddedebilir.
Gezegenimi Seviyorum serisi, tüm bu mesajlarıyla dünya için harekete geçme zamanına işaret ediyor. Ve Dünya Çevre Günü’nde herkesi gezegenin korunmasına katkıda bulunmaya çağırıyor.

Tagged: , , , , , , , ,

0 yorum:

Yorum Gönder