5 Şubat 2015 Perşembe


İnsanoğlunun en önemli içgüdüsü üreme ve nesillerinin devamını sağlamaktır. Modern toplumlarda uzayan hayat süresi, bireylerin kariyer planlamaları ve evlenme yaşının ileriye alınmasına neden olmuştur. Erkeklerde ergenlik dönemi ile başlayan üreme yetisi ölünceye kadar sürebilmekte oysa kadınlarda bu süre ergenlik ve menapoz arasındaki 25-30 sene ile sınırlanmaktadır. Özellikle tüp bebek tedavilerinin tanım ve uygulamaları sonrası üreme sağlığı ile ilgili farkındalık artmaya başlamıştır. Üreme sağlığının zamanında değerlendirilmesi; Kişilere özel doğum kontrol yöntemlerinin belki de gereksiz kullanılması ya da, üremeyi sağlayan erkek ve dişi üreme hücrelerinin doğurganlık planına uygun ileri zamanlarda kullanılmasına yönelik saklanması anlamına gelmektedir. Bireylerin 25-30 sene ile sınırlı bu dönem ise bu şekilde sağlıklı biçimde kendi kontrollerinde olmasını sağlamaktadır.

Tüm dünyada uygulanan ve kadınların üreme şansının ileri yaşlara taşınmasını sağlayan “oosit (yumurta) dondurma” yöntemi sayesinde şimdi ileri yaşlarda da sağlıklı doğurganlık dönemi başlıyor.  Bu güne kadar sadece yumurtalıkların alınması ya da kanser ve benzeri hastalıklarda kullanılan tedavilerin hem erkek hem de kadın üreme hücrelerinin yok olmasına neden olduğu durumlarda saklanabilen yumurta hücreleri artık yumurta sayısının azalacağı durumlarda da saklanabilmektedir. 10 Eylül 2014 tarihinde yayınlanan son tüp bebek yönetmeliği ile oosit dondurma yöntemi, hücrelerin canlılığına zarar vermeden yumurta hücrelerinin sağlıklı şekilde saklanabilmesini sağlamaktadır.

Sağlıklı üreme konusundaki gelişmeleri değerlendiren KadıköyŞifa Hastanesi Yardımcı Üreme Teknikleri Direktörü Dr. Engin Enginsu “Kadın ve erkeklerde üremeye yönelik fonksiyonların ölçülebilir olması ve tıbbi olarak bu konuda karşılaşılabilecek sorunların çözülebilir hale gelmesi ile önem kazanmaya başlayan üreme sağlığı konusunda tüm dünya gibi Türkiye’de de önemli adımlar atılıyor. Son yıllarda üreme hücreleri ya da embriyolarda uygulanmaya başlanan hızlı dondurma (vitrifikasyon) yöntemi ile artık yumurta hücrelerinin üreme fonksiyonlarını koruyarak dondurulması ve çözüldüğünde sağlıklı embriyoların gelişmesi mümkün olmuştur. Azalmış yumurta rezervi (yumurtalıklarındaki yumurta sayısının yaşa göre daha az sayıda olması / azalması)  ya da ailesinde erken menopoz hikayesi olan kadınların yumurtalarının evlilik öncesinde dondurulabilmesinin ülkemizde de yasallaşmasının ardından, artık ileri yaşta da sağlıklı doğurganlık mümkün,” dedi.

Yumurta saklama işlemi nasıl yapılıyor?


Yumurtalıklardaki yumurta hücrelerinin öncelikle olgunlaştırılması gerekiyor. Bu işlem ise tüp bebek uygulamalarındaki gibi yumurtalıkların ilaçlar ile uyarılmasıyla sağlanıyor. Olgunlaştırılan yumurta hücreleri vajinal yoldan yapılan, yumurta toplama işlemi adı verilen hafif anestezi altında ortalama 10 dakika süren bir işlem sonrasında laboratuvara ulaştırılıyor. Yumurta hücreleri daha sonra vitrifikasyon yöntemi ile dondurularak özel saklama tanklarında saklanıyor.

Tagged: , , , ,

0 yorum:

Yorum Gönder